Yerden Isıtma Mı Petek Mi Daha İyi?

Kışın gelmesiyle birlikte herkese evini nasıl ısıtacağı sorulur. Kömür ve odun yakmak gibi bu sorunun cevapları yıllardır var. Ancak artık doğaya salınan ve yaşadığımız dünyayı kirleten zararlı gazlar varken, hepimiz ısınmak için farklı yollar arıyoruz. Doğayı korumak, yaşadığımız alanı sıcak tutmak ve enerji tasarrufu yapmak mümkün. Bu koşulları sağlamak için bugün yerden ısıtma mı yoksa petek mi kullanmalıyım sorusu ortaya çıkıyor. Bu sorunun cevabını bulmak için iki sistemin avantaj ve dezavantajlarını detaylıca incelememiz gerekiyor.

Bu Yazıda Okuyacaklarınız

Estetik

Yerden ısıtma sistemleri zemin altına yerleştirildiği için bulunduğunuz bölgede görüntü kirliliğine neden olmaz. Eşyalarınızı dilediğiniz gibi yerleştirebilir, kullanışsız hale gelen petek cephe gibi alanlardan kurtulabilirsiniz. Peteklerin önüne ısı geçişini engellediği için büyük eşyalar koymamalısınız. Ayrıca petekler kendileri bir eşyanın yerini aldığı için hareketlerinizi kısıtlar ve kullanım alanınızı daraltır. Kenarlardan çıkan borular da göz zevkinizi bozar.

Isının İlerleme Yönü

Petek kullandığınızda, ısı odaya rastgele yayılır. Bir eşyanın arkasında duruyorsa bir kısmı orada kalır, yalıtımınız iyi değilse bir kısmı söner ve kaybolur. Ancak yerden ısıtma kullandığınızda zemininiz ısınır ve ısı eşit olarak dağılır. Ayaklar insan vücudunda en sıcak tutulması gereken yerler olduğu için hem kemiklerinize kadar ısınırsınız hem de sağlığınızı korursunuz.

Yerden Isitma Mi Petek Mi
Yerden Isitma Mi Petek Mi

Yerden Isıtma veya Petek Temizlemek Daha mı Kolay?

Petek mi yerden ısıtma mı sorusuna verilecek en etkili cevaplardan biri temizlik konusudur. Petek kullandığınız alanda yer aldığı için hem dışının hem de içinin temizlenmesi gerekir. Petek ısıtma sistemini uzun yıllar kullanmak istiyorsanız en az 3-4 yılda bir temizlik ve bakım yaptırmanız gerekmektedir. Yerden ısıtma sisteminde tesisatın tamamı zeminin altındadır ve dış etkenlere karşı korumalıdır. İç yapısı büyük bir sistem olduğu için sökülüp takılması gereken küçük parçalara sahip değildir. Ayrıca ısınabileceği sıcaklıklardan çok daha fazlasına dayanıklı olarak üretildiği için arıza riski büyük ölçüde azalır. Bu sizi birçok onarım ve masraftan kurtarır.

Yerden Isıtma mı, Petek mi Enerjiyi Daha Verimli Kullanıyor?

Petek sisteminin en yüksek sıcaklığı vermesi için kombinin 90 dereceye kadar ısınması gerekir. Yerden ısıtma sistemleri maksimum 55 derece sıcaklıkta çalışır. Başka bir deyişle, yerden ısıtma sistemleri peteklere göre çok daha az güç ve enerji tüketir. Petek mi yoksa yerden ısıtma mı sorusuna verilen en doğru cevaplardan biri bu. Ayrıca yerden ısıtma sistemini kurarken zemine döşenen yalıtım sistemi sayesinde ortamınızdaki sıcaklığı saatlerce tutabilir ve enerji kaybını önleyebilirsiniz.

Sıcaklığın Uzun Süreli Korunması

Bir ortamı ısıtırken akla gelen önemli faktörlerden biri de bu sıcaklığı ne kadar süre koruyabildiğimizdir. Sıcaklık enerjisinin kullandığımız alana yayılması ve daha sonra yok edilmesi, ısınamayacağımız ve enerjinin sürekli harcanacağı anlamına gelir. Bu hem çevreye hem de bize verimsiz bir kullanım sağlar. Petek sistemi havayı ısıtır ve eğer gerekli izolasyonu yapmamışsanız bu sıcaklık kapıdan, camın kenarlarından kaçar. Yerden ısıtma sistemi öncelikle zemini ısıtır. Bu nedenle ortamdaki sıcaklık uzun süre korunur.

Sıcaklık aşağıdan yukarıya doğru hareket ettiğinden zeminin ısınması ortamdaki ısıyı verimli kullanabileceğimizi gösterir. Özellikle yüksek tavanlı mekanlarda ısı sürekli yukarı doğru çıktığı için ortamın sıcaklığını korumak oldukça zordur. Dolayısıyla yüksek tavanlı yerlerde zeminin ısınması, sıcaklığı uzun süre hissedebileceğimizi gösterir.

Yerden Isıtma mı, Petek mi Daha Sağlıklı?

Petek veya yerden ısıtma denilince akla ilk olarak hangisi daha sağlıklı sorusu gelir. Özellikle soğuk havalarda zamanımızın çoğunu ev, iş yeri gibi alanlarda geçiriyoruz. Yağmurlu havalarda çoğu zaman yaşam alanlarımızı hiç havalandıramıyoruz ve bu nedenle tüm gün ısıtma sistemlerine maruz kalıyoruz. Bu hava önce akciğerlere oradan da kan dolaşımına gider. Bu yüzden tüm hayati sistemimizi etkiliyor.

Petek sisteminde sıcak hava rastgele ortama yayılarak tüm toz ve mikropları etrafa yayar. Yerden ısıtma sistemlerinde ısı zemine homojen olarak dağılır ve ısı eşit olarak yükselir. Bu sayede ortamdaki toz, mikrop ve bakteriler yayılmaz. Özellikle solunum rahatsızlığı olan kişiler için en uygun ısıtma sistemidir. Yerden ısıtma ile kendinizin, ailenizin, çalışanlarınızın sağlığını korursunuz. Aynı zamanda banyonuz ve odaların zemini sıcak ve kuru kaldığı için bakterilerin üremesini de engellemiş olursunuz.

Kurulum Farkları

Petek sistem kurulumu yapılırken kurulum aşamasına dikkat edilmelidir çünkü bu aşamada yapılacak en ufak bir hata daha yüksek faturalara ve enerji kaybına neden olacaktır. Aşırı ısınma veya yeterince ısı alamama gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Borular ne kadar kısaysa ve dönme yerleri ne kadar az olursa, o kadar az ısı kaybı olur. Yerden ısıtma sistemi hareketli parçalardan oluşmadığı için montajı çok daha kolaydır. Boruların evin duvar dönüşlerine göre yerleştirilmesine gerek yoktur. Tüm sistem düz zeminin altına yerleştirilmiştir, ek parçaya gerek olmadığı için ısı sızıntısı ve kayıp olasılığını sıfıra indirir.

Kombi sistemi kurulurken peteklerin yerleştirildiği alanlara dikkat edilmelidir. Ortamın izolasyon durumuna göre yerleştirilecek petek sayısı, alan genişliği ve kullanım sıklığı belirlenmelidir. Küçük bir alana yerleştirilecek ekstra petekler veya büyük bir salona yerleştirilecek az sayıda petek ısı dengesizliğine yol açar. Sonuç olarak faturanız beklediğinizden farklı gelecek ve sistemden beklediğiniz faydaları sağlayamayacaksınız. Yerden ısıtma sisteminde petek sayısı gibi sorularla uğraşmazsınız. Sistemin döşeneceği alanın metrekaresi ölçülerek bu ölçülere göre yerleşim yapılır.

Petek sistemi söz konusu olduğunda en çok dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de kombinin yerleşimidir. Kombi kullanacağınız alanlara ne kadar uzak konumlandırılırsa, kullanılan su miktarı o kadar fazla olur. Suyun kullanacağınız ortama ulaşması için kombinin kullandığı gaz miktarı da artar. Sonuç olarak kombinin yanlış yerleşimi hem su faturanıza hem de doğalgaz faturanıza yansır. Aynı zamanda gereksiz yere su ve gaz tüketerek doğaya zarar vermiş olursunuz. Yerden ısıtma sisteminde akıllı dijital sistem sayesinde kombi sorunu ile uğraşmadan hangi odanın hangi sıcaklıkta olmasını istediğinizi kolayca ayarlayabilirsiniz.

YORUMLAR

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir